Medlemsbrev hösten 2020

Bästa Smlfare – en hälsning till alla medlemmar från styrelsen 

 

  • Styrelsen för verksamhetsperioden 2020-21 enligt följande efter konstituerande möte (5.8.2020):

Ordförande: Annette Kronholm-Cederberg

Ordförande: Annette Kronholm-Cederberg

Vice ordförande: Katrina Åkerholm

Sekreterare: Maria Dahlin

Kassör: Lina Nyman

Medlem med ansvar för medlemsregistret: Ann-Charlotte Fröberg

Medlem med ansvar för informationskoordinering: Nina Granberg

Nordspråksrepresentant: Anu-Katja Nurmi

Styrelsemedlem: Mindy Svenlin

Suppleanter: Harriet Lassus-Utriainen och Malin Borgström

 

  • Vårt medlemsregister är fortfarande bristfälligt. Många e-postadresser har trillat ur vårt medlemsregister. Om du hör till dem som blivit utan våra medlemsbrev, vår medlemsfaktura eller tidningen Arena ta kontakt med medlemssekreterare Ann-Charlotte Fröberg, på adressen ann-charlotte.froberg(at)edu.pargas.fi. Detsamma gäller om du flyttat.
  • Läroplan och studentexamensprov i förändring är Smlfs fortbildningsdag för gymnasielärare, den 20 november 2020. Vårens inställda fortbildning ligger till grund för programmet. Dagen hålls som ett webbinarium över Zoom. Anmälan och program här.

    Vi hoppas att föreningens gymnasielärare upplever ett behov av att mötas och diskutera läroplansarbetet och studentexamensproven, trots att fortbildningen sker över nätet. Vi ska göra allt vi kan för att skapa interaktion och textarbete.

  • Styrelsen siktar också på ett fortbildningstillfälle för 7-9 under våren. Temat är kreativitet kopplat till läsande och skrivande. Vi återkommer.

  • Prisutdelning i kolumntävlingen ARGH sker 9.11 kl. 13-15 i  Maijansali på Odebiblioteket, Helsingfors. Arrangemanget är ett alternativ till den inhiberade bokmässan och genomförs i samarbete med Svenska kulturfonden. 

 

  • Läsårets 2020-21 kolumntävling ARGH (andra stadiet) och den nya novelltävlingen Vad händer? (7-9) är igång. Deadline för båda tävlingarna är den 31 maj 2021. Se närmare instruktioner på https://www.smlf.fi/tavlingar/ , också tävlingsbidragen lämnas in på samma plats. 

 

Projekt Skrivande skola (2020-23) har fått en fin start med turné ute i de åtta fokusskolorna runtom i Svenskfinland, samt på pilotskolan i Nykarleby. Projektplanen hittas på https://www.smlf.fi/skrivande-skola/ . Följ gärna projektet på Facebooksidan “Skrivande skola i Svenskfinland” eller på Instagramkontot “Skrivande skola”. En hemsida är på gång. På sikt kommer också övriga finlandssvenska skolor i f-9 och på andra stadiet att kunna beställa föreläsningar och inspirationstillfällen med projektledare Annette Kronholm-Cederberg.

Under Educamässan 29-30.1.2020 arrangerar Smlf och Skrivande skola en paneldebatt i samarbete med Sydkustens landskapsförbund: “Jag skriver alltså tänker jag” – en paneldiskussion om skrivandet i årskurserna 7-9. Medverkande är Pamela Granskog, UBS Jan Hellgren, Nationella centret för utbildningsutvärdering, Annette Kronholm-Cederberg, ordf. för Smlf, projektledare på Skrivande skola, Petter Wallenius, lektor i historia och samhällslära på Grundskolan Norsen

Som ni ser, Smlf är en aktiv förening med många järn i elden. Det ligger en utmaning i att se alla skolstadier, nischer i modersmålsämnet, utmaningar och glädjeämnen. Vi gör så gott vi kan. Ta kontakt med oss i styrelsen ifall du har idéer eller synpunkter på verksamheten eller om du önskar något speciellt av mo-caféerna eller fortbildningen.

Håll er också uppdaterade och aktiva i medlemsgruppen på Facebook. Välkommen med om du ännu inte har anslutit dig till skaran. 

Arbetsglädje i hösten önskar vi alla Smlfare,
styrelsen och ordförande Annette Kronholm-Cederberg 

Rulla till toppen