Vinterbrev 2022

Bästa Smlfare – en hälsning till alla medlemmar från styrelsen 

Vi är redan en god bit in i 2022 och hoppas att det nya året har börjat väl. Trots att coronaläget fortfarande sätter sin prägel på tillvaron har SMLF många spännande evenemang på gång.Nedan följer några nedslag i vad som är händer inom föreningen under vårterminen. 

 • Digitalt mo-café om slutbedömingen för årskurs 9

Tisdagen den 8.2 kl. 15–16 ordnas ett digitalt mo-café i Teams i samarbete med Utbildningsstyrelsen med Pamela Granskog i spetsen. Under caféet diskuteras frågor rörande slutbedömningen i årskurs nio. Anmälan senast tisdag 1.2 via den här länken

 • SMLF går på teater – lokalt!

Om coronaläget tillåter bjuder SMLF sina medlemmar på regionala teaterbesök under vintern. Anmälan till teaterbesöken gick ut under hösten och anmälan är stängd. Ifall ändringar sker gällande teaterföreställningarna hör vi av oss till de anmälda per e-post.

Följande föreställningar och tider gäller: onsdagen den 9 februari kl. 19.00 Botnia Paradise vid Wasa Teater i Vasa och fredagen 11 februari kl. 19.00 Ken Ludwigs Baskerville – Ett fall för Sherlock Holmes på Åbo Svenska Teater och på turné. Tyvärr är föreställningen Pappan på Svenska Teater i Helsingfors inställd. Frågor gällande teaterföreställningarna kan riktas till styrelsemedlem och sekreterare Maria Dahlin.

 • Censorträff med tema läskompetens 

Tisdagen den 15.2  kl. 15–17 ordnar SMLF en censorträff med tema läskompetens. Medverkande är Pamela Granskog, Bodil Haagensen, Jan Hellgren, Jannika Lassus och Sofia Stolt med Annette Kronholm som moderator. Tillfället ordnas på Zoom. Anmäl dig senast 9.2 via detta formulär: https://forms.gle/FRdL9mLMLRMUJMoV7 

 • Medlemsavgiften för 2022 

Under den första veckan i februari kommer en faktura på medlemsavgiften att skickas ut till samtliga SMLF-medlemmar. Medlemsavgiften betalas en gång per kalenderår så vi hoppas att du betalar din medlemsavgift för år 2022. Har du frågor gällande medlemsavgiften – hör av dig medlemssekreterare Ann-Charlotte Mårtensson, froann(at)gmail.com.

 • SMLF:s skrivtävlingar 2022–2023

Vi påminner om SMLF:s skrivtävlingar för år 2022–2023. Kolumntävlingen Argh? riktas till studerande i gymnasiet och yrkesskola. Projektledare är Rolf Blauberg. För årskurs 7–9 ordnas novelltävlingen Vad händer? Louise Nygård är projektledare.

Mer information om tävlingarna hittas på SMLF:s webbsida. Håll också utkik i våra sociala medier. Båda tävlingarna har inlämningsdeadline 31 maj 2022.

 • Digitalt mo-café med författarbesök

Ett digitalt mo-café med författarbesök planeras till våren. Mer information om vem, vad och när kommer längre fram. Håll utkik på sociala medier och på SMLF:s webbplats.

 • Föreningens årsmöte

Vi bjuder medlemmarna till att delta i SMLF:s årsmöte som hålls på Zoom onsdagen den 18.5 kl. 18.00. Zoom-länk till mötet skickas ut per e-post och i SMLF:s medlemsgrupp på Facebook inför mötet.

 • Nordspråks sommarkurs 

I sommar ordnar Nordspråk en kurs på Färöarna. Kursen har temat: “Ön som motiv i litteratur och andra texter” och äger rum 19–23.7.2022. Den sista anmälningsdagen är 1 maj. Mer information och anmälningslänk hittas här: Nordspråks sommarkurs 2022.

 • Vetamix-sändning

Tisdagen den 15.3 kommer en Vetamix-sändning om provet i läskompetens. I sändningen hör vi censor Pamela Granskog och andra inbjudna. Närmare information kommer längre fram.

 • Snälla hjältar 2022

Ifjol ordnades rit- och skrivtävlingen Snälla Hjältar för första gången. Tävlingen arrangeras av SFV i samarbete med Moomin Characters, SMLF, Förlaget, Barn och ungdomsstiftelsen, Helsingfors stad och Läsiver-projektet. En ny omgång av tävlingen kommer att lanseras och i år ser det ut som att tävlingen kommer att riktas till gymnasiestuderande. Mer information kommer längre fram.

 • Skrivande skola och beställning av föreläsning

Projekt Skrivande skola (www.skrivandeskola.fi) är inne på sitt andra verksamhetsår. Du och dina kolleger i alla ämnen kan beställa en kostnadsfri punktinsats i skrivpedagogik och hur man jobbar kollegialt med skrivande i alla ämnen. Önskvärt är att hela kollegiet deltar.

Föreläsningar finns också kring temat respons på elevtext och och presentationen som vardagsgenre. Under våren kommer ett paket med hänvisningsteknik och källkritik. Ta kontakt med projektledare Annette Kronholm på annette.kronholm(at)sydkusten.fi så bokar vi ett datum så långt tiderna räcker. Tillfällena ges i regel på distans. 

 • SMLF på sociala medier

SMLF finns sedan hösten på Instagram under namnet SMLF_rf. Gå gärna in och följ oss där. Bli gärna även medlem i Facebook-gruppen SMLF medlemsgrupp om du inte redan är det. 

Som ni ser är det mycket på gång i föreningen, och vi hoppas att just du hittar något för dig. Om du har frågor, idéer eller synpunkter på föreningens verksamhet kan du frimodigt vända dig till styrelsen eller ordförande på annette.kronholm(at)sydkusten.fi.

Vi önskar dig en riktigt fin vårtermin! Hålls friska och så hoppas vi att världen inom kort återfinner sin forna ban.
De varmaste hälsningar,
styrelsen och ordförande Annette “Netti” Kronholm

Rulla till toppen