Medlemsbrev hösten 2019

Medlemsbrev hösten 2019

Här en hälsning till alla medlemmar i Smlf. I korthet om vad som är på gång:
● Arghpristagare är utsedda av jury och underrättade, prisutdelning sker på bokmässan i Helsingfors, lördagen den 26.10 kl. 11 med påföljande paneldiskussion om ungas skrivande.
● Censorsträff med Pamela Granskog hölls 7.9 i Pedersöre, i samband med fortbildningsdagen Rörelsedax, och 5.10 i Vasa, då fortbildningsdagen Läsning gör skillnad ordnades. Ett tillfälle, i form av ett mo-café, planeras i Helsingfors i slutet av november.
● I samband med SLS: fortbildningsdag den 8.11 i Helsingfors bjuder SMLF sina medlemmar på teater på kvällen. Vi går och ser pjäsen Vi som är hundra av Jonas Hassen Khemiri på Svenska Teatern. Om du är intresserad av att komma med så mejla Lina Nyman på nymanslina(at)gmail.com. Det finns ett begränsat antal biljetter, så det är först till kvarn som gäller, men meddela senast 7.10 om du vill ha en biljett.
● Stiftelsen ProArtibus ordnar seminarium den 7-8.11 i Vasa och mo-lärare ges möjlighet till samarbete med bildkonstlärare.
● Konferensen Det nordiska klassrummet ordnas den 22.11 i Köpenhamn. Anmälning via www.nordsprak.com.
● Som medlemsförmån får alla ett exemplar av den nyutgivna antologin med rubriken ”Genom texter och världar. Svenska och litteratur med didaktisk inriktning – festskrift till Ria Heilä-Ylikallio.” Festskriften består av vetenskapliga artiklar av forskare från Finland, Sverige, Norge och Danmark och är redigerad av Heidi Höglund, Sofia Jusslin, Matilda Ståhl och Anders Westerlund. Antologin fås per post.
● Gymnasiets nya läroplan publiceras i november, Smlf planerar fortbildning till våren.
● Välkommen på mo-caféer kring Läsklanens bokpaket! De finlandssvenska läsambassadörerna Henrika Andersson och Amanda Audas-Kass presenterar böckerna i bokpaketen. För modersmålslärare i åk 7-9 och andra intresserade. Följande datum ordnas: torsdag 14.11 kl. 18.00 i St Olofsskolan i Åbo, torsdag 21.11 kl. 17.30 i Grundskolan Norsen i Helsingfors, onsdag 27.11 kl. 16.00 i Korsholms högstadium i Korsholm och torsdag 28.11 kl. 16.00 i Sursik skola i Pedersöre. Anmäl dig till läsambassadör amanda.audas-kass(at)sydkusten.fi senast en vecka innan caféet ordnas. Kom ihåg att skriva vilket café du vill delta i.
● Nordspråks sommarkurs 2020 ordnas på Island.

Mycket är på gång i en relativt liten förening med hyfsat stort genomslag och möjligheter att påverka utvecklingen i vårt viktiga läroämne. Ta kontakt med oss ifall du har synpunkter på verksamheten, önskar något speciellt av mo-caféerna eller fortbildningen.

Följ gärna både sidan Smlf och gruppen Smlf på Facebook för att ta del av tips och idéer kring undervisning samt ämnesrelaterade diskussioner.

Arbetsglädje i hösten önskar vi alla Smlf:are,
styrelsen och ordförande Annette Kronholm-Cederberg

Rulla till toppen