Höstbrev 2021

Bästa Smlfare – en hälsning till alla medlemmar från styrelsen 

Styrelsen för verksamhetsperioden 2021–22 enligt följande efter konstituerande möte (23.8.2021):
Ordförande: Annette Kronholm
Vice ordförande: Katrina Åkerholm
Sekreterare: Maria Dahlin
Kassör: Lina Nyman
Medlem med ansvar för medlemsregistret: Ann-Charlotte Mårtensson
Medlem med ansvar för informationskoordinering: Mindy Svenlin
Nordspråksrepresentant: Anu-Katja Nurmi
Styrelsemedlem: Christoffer Wärn
Suppleanter: Sofie Lundell och Rolf Blauberg

  • Fortsättningsvis kommer föreningens verksamhet till stor del att ske digitalt, men förhoppningen och drömmen är att så småningom kunna börja träffas fysiskt och reellt igen.
  • Torsdagen den 7.10 kl. 18-19.30 ordnas en guidning i det nya läromedlet Nycklar för gymnasielärare. SMLF har bjudit in läromedelsförfattarna Rolf Blauberg, Ia Enroth och Jacob Töringe för att berätta om visionen och upplägget för läromedlet. En representant från förlaget Schildts & Söderströms medverkar också. Caféet hålls via Zoom. Anmälan senast fredagen den 1.10 via länken: https://forms.gle/QhENrvGsU73NDNzy6
  • För lärare i 7–9 planeras ett mo-café med temat slutbedömning i årskurs 9. Mer information kommer senare i höst.
  • Drygt 80 föreningsmedlemmar har anmält sig till den virtuella versionen av Göteborgs bokmässa 2021. Via Playkanalen är bokmässans program tillgängligt under perioden 23.9-31.12.202. Anmälan gick ut 9.9, en personlig biljettlänk sänds ut till de anmälda. Tack till Svenska kulturfonden som kom med det fantastiska erbjudandet. I föreningens medlemsgrupp på Facebook öppnar vi också en tråd, där vi kan tipsa varandra om givande programpunkter och diskutera desamma.
  • Under våren 2022 planeras även ett gemensamt fortbildningstillfälle för lärare i 7–9 och andra stadiet, där stadieövergångar och en enhetlig lärstig behandlas.
  • SMLF på Instagram. Nu finns föreningen även på instagram. Följ och interagera gärna med kontot med användarnamnet: smlf_rf
  • Skrivtävlingen UNG 2021. Vi påminner om HSS Medias skrivtävling, där Smlf är medarrangör. Tävlingen har tre ålderskategorier och genren är fri. Vinnarna får en Iphone 11 och en telefon lottas även ut i alla ålderskategorier. Tävlingens deadline är 10.10. Läs mer om tävlingen och dess regler på HSS Medias webb: https://www.vasabladet.fi/tag/ung-2021
  • Vinnarna i kolumntävlingen ARGH ochi novelltävlingen Vad händer? är utsedda och kontaktade av projektledarna Rofa Blauberg respektive Louise Nygård. Prisutdelningen äger rum i under bokmässan i Helsingfors 28–31.10.2021. Närmare tidpunkt för prisutdelning meddelas senare. Svenska kulturfonden (Argh) och Lisi Wahls stiftelse (Vad händer?) är medarrangörer. Inom kort utlyses också följande tävlingsomgångar med deadline 31.5.2022.
  • Skrivande skola (2020-23) går in i sitt andra verksamhetsår. Tillsammans med fokusskolornas 350 lärare i årskurserna 7-9 vrider projektet fokus från lärarna till de 2 500 elever som berörs av projektet. Projektledare Annette Kronholm kan också beställas (annette.kronholm@sydkusten.fi) för punktinsatser inom grundläggande utbildning f-9 och på andra stadiet. Mer information och material hittas på hemsidan www.skrivandeskola.fi. Vi tipsar också om poddavsnittet “Så här skriver du så din lärare älskar det” i Näst sista ordet med Skrivande skola, Jenny Sylvin och Jens Berg: https://arenan.yle.fi/audio/1-50881864.

Trots att läget med pandemin ännu inte är helt under kontroll vill vi som förening ställa om och inte ställa in. Vi vill värna om medlemmarnas möjlighet till fortbildning och utbyte med andra ämneslärarkollegor i en tid när resor inte uppmuntras. Det har också visat sig att distansformaten överlag lockar fler deltagare, vilket rentav är en vinst för framtiden. Vi hoppas naturligtvis på att snart kunna träffas fysiskt igen, men SMLF kommer att fortsätta med distanslösningar. 

Håll er uppdaterade och aktiva i medlemsgruppen på Facebook och på Instagram. Ta frimodigt kontakt med oss i styrelsen ifall du har önskemål och tankar om föreningens verksamhet. Och hjärtligt välkommen med om du är ny i skaran!

Arbetsglädje i hösten önskar vi alla Smlfare,
styrelsen och ordförande Annette “Netti” Kronholm 

Rulla till toppen