Bästa Smlfare – en hälsning till alla våra medlemmar

Hoppas att du fått en trivsam och inspirerande skolstart inför läsåret. Den 17 augusti höll styrelsen sitt konstituerande möte och vi kan hälsa Sofia Hägglund välkommen med i vårt gäng. Vi jobbar för högtryck med föreningens aktiviteter under läsåret. Här nedan ser du vad som är på gång. Ifall du har önskemål eller frågor som du tycker att Smlf borde lyfta, så kan du kontakta ordförande eller någon annan i styrelsen.

● Styrelsen för verksamhetsperioden 2022–23:
Ordförande: Annette Kronholm
Vice ordförande: Rolf Blauberg
Sekreterare: Maria Dahlin
Kassör: Sofie Lundell
Medlem med ansvar för medlemsregistret: Ann-Charlotte Mårtensson
Medlem med ansvar för informationskoordinering: Mindy Svenlin
Nordspråksrepresentant: Anu-Katja Nurmi
Styrelsemedlemmar: Christoffer Wärn, Lina Nyman
Suppleanter: Sofia Hägglund

Nedan följer några nedslag i vad som är händer inom föreningen.

Litterär vandring på Själö – Smlfs första irl-evenemang på länge!
Lördagen den 3.9.2022 ordnar SMLF ett besök till Själö i Åbolands skärgård tillsammans med Johanna Holmström, författaren till romanen “Själarnas ö”. Hela 26 Smlfare är anmälda och har fått mer detaljerad information. Välkomna!

Mo-café: Nya funktioner och finesser i Nycklar – en teknikgenomgång och frågestund med Roland Juthman, S&S
Måndagen den 5.9.2022 kl. 18.00–19.30 ordnar SMLF ett mo-café över Zoom tillsammans med Roland Juthman som gör en genomgång av gymnasiets läromedel “Nycklar”. Under tillfället guidar Roland oss igenom läromedlet och svarar på frågor gällande användning och funktioner. Värd för tillfället är Rolf Blauberg, Annette Kronholm är teknisk support. Anmäl dig senast 2.9 på den HÄR länken.

Själarnas ö på Svenskis – vi går på teater
Föreningen bjuder sina medlemmar på pjäsen “Själarnas ö” som är baserad på romanen av Johanna Holmström med samma namn. Föreställning är bokad fredagen den 28.10.2022 kl. 19 på Svenska Teatern i Helsingfors. Föreningen har 40 biljetter till förfogande så först till kvarn gäller. Anmäl dig HÄR senast 23 september. Anmälan är bindande.

Read Hour 8.9 kl. 19.00–20.00
Den nationella läskampanjen “Read Hour” ordnas torsdagen den 8.9 kl. 19.00–20.00. Besök gärna barn- och ungdomsstiftelsen webbsida för att ta del av boktips, pedagogiskt material samt information om hur lärare kan synliggöra och ta del av läskampanjen i klassrummen inför Read Hour.

SMLF:s skrivtävlingar
Vinnarna i skrivtävlingarna Argh? och i novelltävlingen Vad händer? för år 2021–2022 är utsedda och kontaktade av projektledarna Rofa Blauberg respektive Louise Nygård. Prisutdelning med textuppläsningar blir det på Helsingfors bokmässa, fredagen den 28.10. Båda skrivtävlingarna fortsätter även under läsåret 2022–2023. Temat för novelltävlingen “Vad händer?” för årskurs 7–9 är drömmar, och kolumntävlingen Argh? som riktas till andra stadiet firar sitt tionde tävlingsår. Mer information om tävlingarna dyker upp snart, men reservera deadline 31.5.2023 för båda tävlingarna redan nu.

Tio år med kolumntävlingen Argh? (2013-2023) firar vi med en antologi, en godispåse med kolumner genom åren och personporträtt av tidigare pristagare. Redaktörer är Maria Dahlin och Christoffer Wärn. Håll utkik efter boksläppet! Vi säger inte mer än så länge, men två exemplar skickas kostnadsfritt till gymnasierna. Övriga andra stadiets utbildningar erbjuds möjlighet att beställa antologin till skolan.

Skrivande skola är ett samarbetsprojekt mellan Smlf och Sydkustens landskapsförbund. Projektledare Annette Kronholm inleder det tredje och sista verksamhetsåret med 350 lärare och 2500 elever runtom i Svenskfinland. Besök hemsidan (www.skrivandeskola.fi). Följ oss på Instagram (konto @skrivandeskola) eller Facebook (grupp “Skrivande skola i Svenskfinland”). Du vet väl också att en gratis inspirationsföreläsning kan beställas till skolan, i första hand för hela lärarkollegier i 7-9 men också i f-6 och på andra stadiet. Vid intresse, ta kontakt på annette.kronholm@sydkusten.fi. Save the date. Slutseminarium för projektet den 10 maj 2023 kl. 10-16 på G18, en utomordentlig fortbildningsdag i skrivpedagogikens tecken!

Medlemsavgift för kalenderåret 2022
Kom ihåg att betala medlemsavgiften för kalenderåret 2022. Är du osäker på om du har betalat din avgift eller frågor kring hur du ska göra? Läs mer på SMLF:s webbsida eller kontakta medlemssekreterare Ann-Charlotte Mårtensson (froann@gmail.com).

Nordisk didaktisk konferens i höst
Fredagen den 18.11.2022 ordnas konferensen “Det nordiske klasserum” i Köpenhamn, Danmark. Konferensen gästas av bland annat författarna Niviaq Korneliussen (vinnaren av Nordiska Rådets Litteraturpris 2021) samt Elin Persson (vinnaren av Nordiska Rådets litteraturpris för barn- och ungdomslitteratur år 2021). Mer information och anmälan hittas på Nordspråks webbsida.

Snälla Hjältar 2022
Skrivtävlingen “Snälla Hjältar” ordnas i samarbete med Svenska Folkskolans Vänner, Barn och Ungdomsstiftelsen samt Förlaget. I år riktar sig tävlingen till andra stadiet och går ut på att skriva en fiktiv berättelse utifrån Johanna Holmströms novell “Barnträdgården”. Fyra deltagare vinner en resa till Genéve som äger rum i april 2023. En klassuppsättning av novellsamlingen kan beställas till deltagande skolor på SFVs webbsida där även mer information om tävlingen hittas. Deadline för tävlingen är 31.11.2022. För mer information, besök SFV:s webbsida.

ARENA-redaktör sökes
Vi söker en ny redaktör för vår medlemstidning ARENA från och med årsskiftet 2022-23. Som redaktör för ARENA får du chansen att samtala med olika människor inom kultur- och utbildningssektorn, uttrycka din kreativitet genom skrivande och jobba med spännande temanummer som rör det mångsidiga ämnet svenska och litteratur. Är du intresserad eller känner någon som är det? Ta kontakt med Annette Kronholm (annette.kronholm@sydkusten.fi) för mer information.

Under våren 2023 ordnar vi mo-caféer, SE-provet i studioprat med censorerna och mycket mer. Vi siktar också på att Skrivande skola-seminariet (10 maj) blir årets fortbildningsdag för lärare i svenska och litteratur på alla stadier (f-6, 7-9 och andra stadiet).

Hoppas vi ses under hösten! Ryck oss i ärmen, säg hej.

Tillsammans gör vi Smlf och vårt ämne svenska och litteratur bättre, vackrare, starkare!

Styrelsen 2022-23
gm Annette Kronholm, ordförande (annette.kronholm@sydkusten.fi)