Vinterbrev 2023

Bästa medlem – här kommer en hälsning från styrelsen 

Vi är redan en god bit inne i år 2023 och Svenska modersmålslärarföreningen är i full gång med verksamheten. Nedan följer några nedslag i vad som är på gång.

 • Alla är skrivlärare i en skrivande skola och modersmålslärarnas nyckelroll Fortbildningstillfälle för F-6, 7-9 och andra stadiet.
  SLUTSEMINARIUM för SKRIVANDE SKOLA.

  SMLFs treåriga projekt Skrivande skola (2020-23), som görs i samarbete med Sydkustens landskapsförbund, är inne på sitt sista år. Materialet “Verktygsbacken – skrivpedagogik för alla” med skrivpedagogisk handledning till lärarna och materiella skrivstöd till lärarna blir klart i april. Under slutseminariet får alla deltagare ett exemplar. Dagen späckas med skrivpedagogiska narrativer från de nio projektskolorna, samt med samtids- och framtidsperspektiv på skriv- och genrepedagogik.Seminariet hålls den 10 maj kl. 10-16 på G18 i Helsingfors. Föreningen bjuder på lunch och seminariet är kostnadsfritt. Anmäl dig till seminariet senast 21.4.2023. Länk till anmälan kommer senare. VÄLKOMNA! Hitta rätt i verktygsbacken (2023) – hämta din egen affisch under EDUCA 27-28.1.
 • Föreningens årsmöte hålls den 9 maj kl. 19. Exakt plats klarnar senare men mötet hålls i Helsingfors. Vi återkommer med detaljer och eventuellt övrigt program. 
 • Censorsträff 16.3.2023 klockan 18.00
  Vilka frågor väcker årets prov i läskompetens? SMLF ordnar en diskussion kring provet samt andra aktuella frågeställningar tillsammans med censorerna Pamela Granskog och Sofia Stolt. Tillfället ordnas torsdagen den 16.3.2023 klockan 18.00 via Zoom. Rolf Blauberg är moderator och som teknisk support fungerar Maria Dahlin. Anmäl dig till tillfället senast 10.3 via den här länken: https://forms.gle/5ob7zsFcJSYPMMLu9
 • Vill du ordna ett mo-café lokalt?
  Är du intresserad av att ordna ett mo-café lokalt för att träffas med lärarkollegor och diskutera aktuella teman och frågor? SMLF uppmuntrar till detta och står för kostnader (för till exempel traktering) upp till 100 €. Viktigt är att ni som grupp går ut brett till regionens ämneslärare, så att alla får möjlighet att delta. Det går också att avisera i SMLFs medlemsgrupp på Facebook. Ta kontakt med ordförande Annette Kronholm (annette.kronholm(at)sydkusten.fi) om du är intresserad av att ordna ett lokalt mo-café.
 • Digitalt mo-café med författarbesök av Matilda Gyllenberg
  Författaren och journalisten Matilda Gyllenberg är högaktuell med den hyllade ungdomsromanen “Hundra dagar hemma” som handlar om social ångest och skolvägran. Onsdagen den 12.4 planerar SMLF hålla ett digitalt mo-café med Gyllenberg. Christoffer Wärn fungerar som värd för caféet. Detaljerna kan ännu ändra men mer information och anmälan kommer längre fram på våren. 
 • Dramatikworkshoppar i gymnasieskolorna med Labbet
  Föreningen Labbet r.f. vill främja svenskspråkig dramatik i Finland. Under hösten 2023 erbjuder Labbet med författaren, dramaturgen och regissören Annika Åman i spetsen dramatikworkshoppar för gymnasieskolor runtom i Svenskfinland. Är du intresserad av att boka in en dramatikworkshop till ditt gymnasium? Hör av dig till info@labbet.fi under våren 2023. 
 • Betala medlemsavgiften för SMLF
  Medlemsavgiften för SMLF betalas varje nytt kalenderår. Det betyder att det nu är aktuellt att betala medlemsavgiften för år 2023. Avgiften är 25 € per år (15 € för pensionärer samt om du redan är medlem i någon annan förening). Medlemsavgiften betalas in på kontot Nordea FI42 2032 1800 0198 67. Om du har frågor rörande medlemsavgiften kan du kontakta vår medlemssekreterare Ann-Charlotte Mårtenson (froann@gmail.com) 
 • Kolumntävlingen Argh?
  Kolumntävlingen Argh? riktar sig till studerande i andra stadiet och tävlingen för år 2022-2023 är i full gång. Lansering av nytt material kommer inom kort. Prisen som delas ut är stipendier på 2000 €, 1000 € och 300 €. Projektledare är Rolf Blauberg. Deadline för tävlingen är 31 maj och bidragen skickas in via SMLF:s webbsida. 
 • Skrivtävlingen Vad händer? för årskurs 7–9
  Novelltävlingen som riktar sig till elever i årskurs 7–9 har i år temat “Drömmar”. Projektledare är Louise Nygård. Prisen som delas ut är 500 €, 300 € och 200 €. Deadline för tävlingen är 31 maj och bidragen skickas in via SMLF:s webbsida. Varje skola får skicka in 10 bidrag.
 • Ett exemplar av ARGH-antologin till åk 7–9?
  Är du lärare i årskurs 7–9 och vill ha ett exemplar av Argh?-antologin “Men JAG tycker …”? Ta kontakt med Christoffer Wärn (christoffer.warn@edu.pargas.fi).


Den senaste tidens rapporter om skola
har innehållet signaler om sjunkande läs- och skrivkunnighet, nu senast av CNU om årskurserna 1-2. Det goda är att läsning och skrivande allt mer verkar diskuteras som två jämbördiga och ofta samtidiga aktiviteter. 

Med hopp om att snart varenda lärare men också förälder blir medveten om att skrivandet är lika viktigt som läsandet, så avslutar vi med en dikt av Karin Erlandsson. Hon skrev den i höstas för Skrivande skola och till elever, utgående från frågan “Varför skriver du?”.

Jag skriver
för att mina känslor är allas känslor.
Jag skriver
för att allas känslor är mina.
Jag skriver
för att förstå alla känslorna.
Jag skriver
för att känslor som har ord inte är farliga.
Jag skriver
för att göra världen trygg.

Vi önskar er alla arbetsglädje och en fin vårtermin!
Styrelsen och ordförande Annette Kronholm

Rulla till toppen